Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

26 Απριλίου 2011

Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια και βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές

Προοπτικό βιοκλιµατικού  σχεδιασµού περιβάλλοντος χώρου

«Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια» τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και παράγουν ηλεκτρισµόσυνδεδεµένα µε το δίκτυο της ΔΕΗ, συστήµατα που µεταφέρουν τον ψυχρό αέρα του υπεδάφους στην επιφάνεια ώστε να µειώσουν τις καυτές αστικές θερµοκρασίες και φωτοκαταλυτική άσφαλτος που απορροφά τη ρύπανση της πόληςείναι µερικές από τις πρωτοποριακές τεχνικές που θα εφαρµοστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.
Ενδιαφέρον να ενταχθούν στο συγχρηµατοδοτούµενο από το ΕΣΠΑ πρόγραµµα έχουν ήδη εκδηλώσει δήµοι όπως η Ηλιούπολη, η Αγία Βαρβάρα, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Καλλιθέα, η Νέα Σµύρνη, το Παλαιό Φάληρο και η Πάτρα, µε στόχο τη δηµιουργία χώρων περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής µε πράσινο που θα µειώσουν τη θερµοκρασία της πόλης κατά 2-3 βαθµούς το καλοκαίρι. Το πρόγραµµα παρουσίασε χθες σε δηµάρχους από όλη τη χώρα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρµπίλη, µαζί µε τον πρόεδροτου Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Μάνθο Σανταµούρη.

 
Εως σήµερα δεν υφίσταται κανενός τύπου κλιµατικός σχεδιασµός για καµία πόλη της Ελλάδας, µε αποτέλεσµα κάθε δράση να γίνεται αποσπασµατικά, µε χρήση υλικών χωρίς προδιαγραφές και χωρίς να εντάσσεται σεέναν συνολικό σχεδιασµό. Αντίθετα, τοπρόγραµµα που ανακοίνωσε η υπουργός προβλέπει έναν συνδυασµό καινοτόµων εφαρµογών και υλικώνγια αναπλάσεις πεζοδροµήσεων, δρόµων και πλατειών, µε αύξηση του αστικού πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών (κυβόλιθοι και πλάκες µεγάλης ανακλαστικότητας) και µεθόδους σκίασης - αερισµού των ελεύθερων χώρων, σετουλάχιστον 10-12 γειτονιές δήµων όλης της χώρας.

 
Ανάµεσα στις πρωτοποριακές εφαρ µογές που θαχρησιµοποιηθούν θα είναι και τα φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια, τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο καιπαράγουν ηλεκτρισµό συνδεδεµένα µε το δίκτυο της ΔΕΗ. Το καθένα από ταέργα που θα επιλεγούν, λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μάνθος Σανταµούρης,θα παρακολουθείται στενά.
«ΚΟΥΜΠΆΡΆς» 60 ΕΚΆΤ. ευρώ. Το πρόγραµµα διαθέτει έναν «κουµπαρά» 60 εκατ. ευρώ. ΤοΚΑΠΕ θα απευθύνει πρόσκληση σεκάθε ενδιαφερόµενο δήµο περί τα τέλη Μαΐου, µε περιθώριο κατάθεσης πρότασης ώς τα τέλη Ιουλίου, ώστε τον Σεπτέµβριο να επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις. Οιπεριοχές που θα επιλεγούν θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να παρουσιάζουν πρόβληµα κλιµατικής υποβάθµισης (υπάρχουν µετρήσεις για 30 περιοχές της Αττικής), να υπάρχουν ώριµες µελέτες αστικής ανάπλασης από τους δήµους και να επιτυγχάνονται συγκεκριµένοι στόχοι.

Σε αριθµούς
1,5 βαθµός κελσίου είναι ο στόχος να κατέβει η µέγιστη θερµοκρασία στα σηµεία των περιοχών όπου θα γίνουν βιοκλιµατικές παρεµβάσεις 5 βαθµοί κελσίου είναι ο στόχος να µειωθεί η µέγιστη θερµοκρασία επιφάνειας όπου σήµερα τα καλοκαίρια φτάνει και τους 50 βαθµούς!
60 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισµός του συγχρηµατοδοτούµενου από το ΕΣΠΑ προγράµµατος Αστικές Bιοκλιµατικές Aναπλάσεις 2 φορές
µεγαλύτερες θα είναι έως το 2050 οι ανάγκες των κτιρίων σε κλιµατισµό λόγω της αύξησης της θερµοκρασίας 1-2,5 βαθµούς κελσίου µειώθηκε η θερµοκρασία στην περιοχή του Φλοίσβου εξαιτίας παρεµβάσεων βιοκλιµατικού σχεδιασµού που έγιναν

 

 

 

 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails