Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

5 Ιουνίου 2011

Οι... ιερές μπίζνες στα Φάρσαλα

«Εδώ οι περισσότεροι από τους ιερείς της περιοχής κυκλοφορούν με τζιπ και πολυτελή αυτοκίνητα. Συμπεριφέρονται σαν επιχειρηματίες παρα ως κληρικοί. Προτού προκύψει η εμπλοκή δύο ιερέων σε υπόθεση τοκογλυφίας, είχε αποκαλυφθεί σκάνδαλο με εικονικές δωρεές σε εκκλησιαστικά ιδρύματα. Επιπλέον υπήρχαν διαμάχες μεταξύ ιερέων για έσοδα από τα ευχέλαια, από τα παγκάρια των εκκλησιών και πολλά άλλα. Διακινούν πολύ χρήμα και για εμάς τίποτε δεν είναι έκπληξη...».
Η δήλωση αυτή προς το «Βήμα», τοπικού παράγοντα στα Φάρσαλα, αποκαλύπτει την άγνωστη πλευρά της υπόθεσης τοκογλυφίας στη θεσσαλική πόλη, που αποκαλύφθηκε προ δύο ημερών και στην οποία κύριο ρόλο είχαν δύο ιερείς της περιοχής ηλικίας 35 και 49 ετών. Ο ένας εξ αυτών ιερουργούσε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Φαρσάλων κι ο άλλος στην εκκλησία του γειτονικού χωριού Βασίλι.


Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα όταν ένας 51χρονος ιερέας - ο οποίος επίσης ιερουργεί σε χωριό των Φαρσαλων - κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι το τελευταίο τρίμηνο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα του, είχε δανειστεί 10.000 ευρώ από 28χρονο Αλβανό, εκδίδοντας συναλλαγματικές αξίας 37.000 ευρώ.
Κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής και της οικογένειάς του σε περίπτωση που δεν εξοφλούσε το ποσό, από 28χρονο συνεργάτη του ατόμου που του είχε δώσει τα χρήματα.
Οι αστυνομικοί προσημείωσαν τα χαρτονομίσματα και όταν οι δυο 28χρονοι πήγαν σε ραντεβού που είχαν κλείσει με τον 51χρονο ιερέα τους συνέλαβαν. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες ενεργούσαν για λογαριασμό του 35χρονου ιερέα με τον οποίο είχαν προγραμματίσει συνάντηση για να του δώσουν τα χρήματα που θα παραλάμβαναν. Επίσης μέρος των χρημάτων θα κατέληγε στον 49χρονο ιερέα.

 
Στην κατοχή του 35χρονου κληρικού βρέθηκαν τέσερις συναλλαγματικές επιταγές συνολικού ύψους περίπου 200.000 ευρώ, χρηματικό ποσό 11.300 ευρώ, δέκα κινητά τηλέφωνα αλλά και... μικροκάμερες όπως και συστήματα καταγραφής συνομιλιών!
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο Αλβανός που συνελήφθη για την εκβίαση του 51χρονου ιερέα είχε αναλάβει παλαιότερα να βάψει εκκλησίες στις οποίες έδινε «παρών» ο 35χρονος ιερέας ο οποίος συνελήφθη για την τοκογλυφία.
Από τότε ο συγκεκριμένος κληρικός, ο νεαρός Αλβανός και ένας 28χρονος Ελληνας - φίλος του Αλβανού - φέρεται να ανέπτυξαν στενή συνεργασία. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν το ενδεχόμενο τα ίδια άτομα να είχαν εκμεταλλευθεί οικονομικά και άλλους στην περιοχή.


Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος στο «ΒΗΜΑ», «στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων ιερουργούν περίπου 40 έως 45 ιερείς. Ορισμένοι εκ των οποίων επιδεικνύουν προβληματική συμπεριφορά. Οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα και μοιάζουν περισσότερο σαν επιχειρηματίες παρά ως άνθρωποι της εκκλησίας. Φαίνεται σαν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Πολλοί πιστεύουν ότι ίσως στην υπόθεση τοκογλυφίας που αποκαλύφθηκε υπάρχουν και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα και χρηματοδότες, ίσως επίσης από τον χώρο της Εκκλησίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, προ μερικών μηνών είχε αποκαλυφθεί από έλεγχο τοπικών οικονομικών υπηρεσιών σκάνδαλο με την εμπλοκή τουλάχιστον πέντε ιερέων της περιοχής, οι οποίοι έδιναν σε υψηλόμισθους υπάλληλους ψευδείς βεβαιώσεις ότι έκαναν δωρεές στις εκκλησίες, προκειμένου τα χρήματα αυτά να μην υπόκεινται σε φορολογία. Οπως προέκυψε από ορισμένα στοιχεία της έρευνας, οι ιερείς έπαιρναν ποσοστό 10-15% από τα ποσά που ωφελούνταν οι πολίτες οι οποίοι προχωρούσαν στις εικονικές δωρεές.

 
Ακόμη σε τουλάχιστον δύο εκκλησίες της περιοχής είχε υπάρξει ζήτημα υφαρπαγής των χρημάτων από παγκάρια και θέμα οικονομικής διαχείρισης σε κοιμητήρια. Επίσης όπως προκύπτει από αναφορές άλλων κληρικών της περιοχής, ιερείς που λειτουργούν σε εκκλησίες γύρω από τα Φαρσαλα επιδιώκουν να αναλάβουν αντίστοιχες θέσεις σε εκκλησίες της πόλης που έχουν κοιμητήρια, προκειμένου να έχουν έσοδα από τα ευχέλαια και άλλα δώρα των πιστών.
Ακόμη προ μερικών ετών είχαν διατυπωθεί υπόνοιες σε βάρος κληρικών ότι είχαν υφαρπάξει μεγάλα χρηματικά ποσά από πολυετείς δωρεές πιστών υπέρ ανέγερσης του κεντρικού ναού της πόλης. Παρόμοιες υπόνοιες είχαν διατυπωθεί για την τύχη επιχορηγήσεων - μέσω ειδικού προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ - για έργα σε τρεις ναούς της περιοχής. Τελος στο παρελθόν είχε προκύψει η εμπλοκή ιερέα σε υπόθεση κλοπής εικόνων...


Από την άλλη πλευρά ο 35χρονος κατηγορούμενος κληρικός - πατέρας τριών παιδιών - υποστήριξε στους αστυνομικούς: «Δεν αναμειγνύομαι σε καμμιά υπόθεση τοκογλυφίας. Είχα πράγματι δανείσει χρήματα στον 51χρονο συνάδελφο μου. Είχα πάρει πριν από μερικούς μήνες δάνειο 80.000 ευρω για εργασίες στο σπίτι μου και μου είχαν περισσέψει χρήματα. Επρόκειτο για μια απλή οικονομική βοήθεια και μόνο. Ο 49χρονος ιερέας - στο χωριό Βασίλι - που ενεπλάκη στην υπόθεση δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την συναλλαγή. Απλώς εγώ ανέφερα ότι του χρωστούσα χρήματα, προκειμένου να πιέσω τον 51χρονο να μου δώσει τα λεφτά που μου όφειλε. Πολλά από τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή μου ήσαν λεφτά που μου είχε δώσει την προηγούμενη ημέρα μια ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημίωση για μια ιατρική επέμβαση. Τα υπόλοιπα που βρέθηκαν στο σπίτι μου είμαι σίγουρος ότι κάποιος τα έβαλε εκεί. Πιθανον όλα αυτά να τα οργάνωσε ο 51χρονος ιερέας που προχώρησε στην καταγγελία γιατί επιβουλεύεται την θέση μου».
Οπως ανέφερε προς «Το Βήμα» ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Χατζιπλής ο οποίος είχε αναλάβει την νομική εκπροσώπηση των δύο ιερέων «επρόκειτο για μια υπόθεση που έχει παρουσιασθεί από την αστυνομία μ έναν τρόπο υπερβολικό. Δεν πρόκειται για τοκογλυφία αλλά για μια απλή οικονομική εξυπηρέτηση. Πίσω από αυτήν την υπόθεση κρύβονται πολλές σκοπιμότητες».

ΤΟ ΒΗΜΑ - Οι... ιερές μπίζνες στα Φάρσαλα - κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails